Vad är ett mörkersikte?

Ett mörkersikte kan lätt och smidigt identifiera djur tack vare deras kroppsvärme. Oavsett om djuret närmar sig genom högt gräs eller tät vegetation. Vilket gör ett mörkersikte till ett väldigt användbart verktyg för en jägare.

Tidigare har det varit förbjudet att använda sig av mörkersikten vid jakt i Sverige. Med undantag för de som fått ett individuellt tillstånd av Länsstyrelsen. Men sedan maj 2019 är det tillåtet för alla jägare att använda sig av mörkersikte vid vildsvinsjakt. Dock endast för öppen terräng eller vid åtelplatser. Eftersom vildsvin är nattaktiva djur blir jakten mycket effektivare med ett mörkersikte.

Olika slags mörkersikten

Det finns flera olika slags mörkersikten men de vanligaste är:

  • Frontmatad enhet – Detta är en enhet som placeras på det befintliga kikarsiktet och gör därmed att ditt vanliga kikarsikte fungerar som ett mörkersikte. Den stora fördelen är att du kan fortsätta att använda ditt favorit sikte som du redan är van vid. Och behöver inte skjuta in ett nytt sikte.
  • Komplett mörkersikte – Om du vill ha en separat enhet för nattjakt borde du leta efter ett komplett mörkersikte då det ersätter ditt vanliga sikte. Fördelen med ett komplett mörkersikte är att de oftast är bättre och ger en klarare bild. Eftersom det är speciellt utformat för att användas i mörkret.
  • Dag/natt kikarsikte – Du som vill kunna använda samma sikte både natt och dag har nu hittat rätt. Slipp lägga till adaptrar eller enheter och använd enkelt samma sikte oavsett tidpunkt på dygnet. Oftast är dessa sikten mycket avancerade med en effektiv IR-lampa för nattjakt.

Fungerar perfekt för vildsvin

Eftersom vildsvin är känsliga djur som reagerar på både lukt och ljud kan det vara väldigt svårt att få syn på dem på långt avstånd. Med ett mörkersikte av kvalitet blir jakten därmed mycket enklare och effektivare.

Ett digitalt mörkersikte har en IR-lampa som mäts i våglängd (nm). För att det ska vara helt osynligt för både djur och människor bör styrkan vara 940 nm. De allra flesta mörkersikten ligger någonstans runt den siffran.

Ha i åtanke då du köper ett mörkersikte

Som med allt annat gäller det att göra efterforskningar för att hitta vad som passar bäst för just dig. Vill du ha extra funktioner? Eller endast ett enkelt mörkersikte utan krusiduller? Valet är ditt och om du gör ordentligt med efterforskningar kommer du lätt att hitta vad du söker.

Eftersom du sällan har tid att justera något alls när du väl har ett djur i siktet är det viktigt att allt alltid fungerar som det ska. Annars finns det stor risk för skadeskjutningar som du gärna vill undvika. Eftersom efterdrev inte är särskilt roligt att vara anledningen till eller ta del av.

På grund av detta är det viktigt att mörkersiktet går direkt in i bild och inte startar med en irriterande meny eller liknande. Otroligt nog finns det tyvärr mörkersikten som går från standby till menyläge. Och det vill du gärna undvika om du kan. Dessutom är det smart att välja en modell med så få knapptryckningar som möjligt för enkelhetens skull.